Ibland behöver jag ta emot stora filer från en kund, och det är inte alltid det går att skicka dem via e-post, och att utbilda en kund i att använda FTP känns kanske inte så lockande.

Nuförtiden använder jag oftast Dropbox för att ta emot filer. Kunden behöver inte ens ha ett Dropbox-konto. Så här gör jag:

På www.dropbox.com (Har du inte ett konto kan du skaffa ett gratis) har du något som kallas för File Requests i menyn till vänster. Klicka på den och sedan på det stora blå plustecknet där det står Request files.

Dropbox

Nu får du frågan kring vad du vill ha. Här kan du snabbt beskriva filerna du eftersöker, exempelvis “Foton från mässan” eller “Logotyper för Företaget AB”.

Dropbox kommer automatiskt föreslå en plats där dessa hamnar, det behöver du inte ändra. Klicka på Next.

Dropbox

Nu får du en länk som du kan kopiera och skicka till din kund. Så fort kunden går in på adressen du skickar kommer hon få möjligheten att välja vilka filer hon ska skicka till dig.

Så fort kunden laddat upp något får du ett meddelande från Dropbox. Så enkelt, snabbt och smidigt. Jag vet att flera av våra kunder som är reklambyråer använder Dropbox just för detta ändamål.

Så här ser det för kunden:

Dropbox

Du är väl med på VIP-listan?

Om du vill ha koll på nyheter inom webbdesign och vara bland de första som hör om våra nya projekt ska du såklart göra som hundratals andra designers och företagare - gå med i vår VIP-lista.