Ruby on Rails version 4 kommer snart att släppas i en skarp version, men du kan redan nu hämta den som beta-version om du känner dig lite experimentiell. Eller så värst häftigt är det inte, det finns redan flera stora aktörer som kör Rails 4 i skarpt läge. För att du ska få lite mer koll på vad som är nytt har vi gjort en liten sammanställning av de viktigaste sakerna:

  1. Liveströmning av data. Användare av webbapplikationer förväntar sig snabb respons och en del av detta är att bygga in ett stöd för att strömma data direkt mot klienten. Rails 4 har inbyggt stöd för detta, och du kan läsa lite mer i detalj om hur det fungerar på Tenderloves bloggpost, Is it live? Glöm dock inte att du behöver använda en webbserver som har stöd för concurrency, exempelvis Thin eller Puma.
  2. Rails 4 fokuserar på snabbhet, bland annat genom Turbolinks och Russian Doll-caching. Turbolinks kommer med automatik och är egentligen inget du behöver bry dig om förutom att du kan veta att dina sidor inte behöver laddas om i sin helhet (edit: Tobias har en kommentar där han mycket riktigt påpekar att folk som använder document.ready kan få problem, men jag antar att det inte så många som kodar på det sättet nuförtiden. Stöter du på problemet finns det ett gem som Tobias tipsar om, jquery.turbolinks som löser problemet), Rails ser automatiskt till att bara delar av sidan laddas om för besökaren så att hon exempelvis inte behöver ladda in all din CSS och Javascript för varje sidladdning. Det fungerar ungefär som Pjax.
    Russian Doll-caching är en teknik som förklarats tidigare av David på 37signals, och innebär att din stackars webbserver inte behöver räkna ut saker som den redan räknat på tidigare. Detta behöver du bygga in stöd för i din applikation om du vill använda det, men det är ett relativt enkelt handgrepp.
  3. Krav på Ruby 1.9.3 eller senare. Du som kör tidigare versioner av Ruby bör alltså uppgradera först.
  4. Säkerheten ökar med Strong Parameters som ersätter attr_protected. Det senare finns kvar som en plugin, men jag rekommenderar ändå att byta ut din konfiguration till att använda Strong Parameters så fort du kan eftersom det både är smidigare och lättare att skriva säker kod på.
  5. Stöd för Postgres Arrays är en välkommen nyhet för alla som gillar Postgres. Det fungerar precis som du tror, du kan använda och spara Ruby-arrayer direkt i din Postgres-databas utan krångel.
  6. Routing concerns kan städa upp dina routes en hel del. Finns även tillgängligt som gem till Rails 3.

Här är en videogenomgång som går igenom det hela mer i detalj.

Du är väl med på VIP-listan?

Om du vill ha koll på nyheter inom webbdesign och vara bland de första som hör om våra nya projekt ska du såklart göra som hundratals andra designers och företagare - gå med i vår VIP-lista.