Nej, jag pratar inte om att hösten närmar sig och att regnet just nu öser ner. Jag pratar om termen som används inom stora delar av tekniksektorn, i detta fallet ett annat ord för Internet.

Så, vad är då molnet?

Molnet är inte en fysisk sak, utan det är en serie av nätverk som alla har olika funktion. Du använder förmodligen molnet dagligen, genom applikationer och tjänster som inte finns lagrade på din dator, utan i webben. Som till exempel sociala medier och tjänster som lagrar din data (exempelvis Dropbox och Google Drive). Likaså erbjuds många program som en tjänst i molnet, där du kan ha tillgång till programmet oavsett vilken dator du använder eller var du befinner dig, t.ex. Photoshop och Microsoft Office. Dessa företeelser kallas också för Saas (Software as a Service) och Cloud Computing.

Fördelar med att använda molnet

Fördelarna för företag att använda molnet är många, men låt oss nämna några:

  • Detta har sparat många företag mycket pengar, eftersom de nu betalar för vad det som används, istället för att köpa en hårdvara som snabbt tappar värde. Genom en fast månadsavgift blir kostnaderna lägre och enklare att ha koll på.
  • Företag sparar också pengar på att inte behöva oroa sig för drift och underhåll, eftersom molnleverantörerna ansvarar för detta.
  • Bättre skalbarhet – du kan beställa fler funktioner, mer kapacitet och för fler användare när det behövs.
  • Eftersom man kan nå tjänsterna från olika enheter ökar mobiliteten och flexibiliteten.
  • Som småföretagare har man ökad säkerhet eftersom molnleverantörerna har höga säkerhetskrav som vanliga företag oftast inte klarar av på egen hand.
  • Produktiviteten ökar eftersom det är så enkelt att lägga till tjänster och funktioner, baserat på behov.

Är molnet säkert?

De flesta molntjänster erbjuder en nivå av säkerhet och kryptering av data. På många sätt är molnet säkrare än om du har allt på din dator, eftersom din dator kan bli stulen, krasha, förloras etc. Det finns dock vissa saker du kan tänka på för att skydda dina molntjänster.

  1. Se till att inga obehöriga har fysisk tillgång till maskinerna för att konfigurera om systemet eller få kontroll över systemstarts-cykeln.
  2. Se till att molntjänsten har bra identitetshandling, såsom svart- och vitlistning för ip-adresser, autentisering, styrka för lösenordet etc.
  3. Se till att kryptering används och att http secure (https) är utgångsläget för anslutningar.

Listan kan göras mycket längre, beroende på ditt företag och den typen av tjänster som används och data som lagras i molnet.

Framtiden ligger i molnet

Det är ingen tvekan om att framtiden ligger i molnet. Vi ser redan att merparten av tjänster och program finns i molnet, och fler tjänster och program flyttas över dit hela tiden.

Är du nyfiken på att veta mer om molnet och tjänsterna som erbjuds där? Jag kommer i kommande artiklar jämföra olika molnbaserade tjänster – så håll utkik.

Hur använder ni molnet privat och på arbetsplatsen och vilka tjänster använder ni er mest av?

Du är väl med på VIP-listan?

Om du vill ha koll på nyheter inom webbdesign och vara bland de första som hör om våra nya projekt ska du såklart göra som hundratals andra designers och företagare - gå med i vår VIP-lista.