Vi har byggt, driftat och designat ett näringslivsregister på uppdrag av kreditupplysningsföretaget UC i något år nu. Det har gått fantastiskt bra, produkten har tagit en rejält marknadsandel på kort tid. Men det innebär även att belastningen på databasen har blivit hög eftersom vi tillåter fritextsökningar och har i stort sett alla Sveriges företag i databasen.

Idag installerade via Sphinx, en supersnabb sökmotor som fungerar bra ihop med Ruby on Rails. En sökning kunde under högtrafik förut ta ett par sekunder, men går nu på några millisekunder. Testa exempelvis att söka efter [taxiföretag i Göteborg][2] så märker du att det går ganska kvickt.

Vi brukar lösa problem först när vi märker att de kommer att uppstå. Det finns ju ingen poäng med att kasta in en alldeles för avancerad lösning från början om man inte vet hur stort projektet kommer att bli. Nu när trafiken har ökat fanns både anledning och pengar att satsa på en bättre sökning, så då gjorde vi det i samråd med UC. Visst finns det fortfarande saker att förbättra, men vi tar en sak i taget och lyssnar på kunderna. Då brukar det alltid bli bra till slut.

Nu är har vi gjort oss förtjänta av en kall öl på någon av Växjös uteserveringar. Vi ses snart!</p>


[2]: http://goteborg.uc.standout.se/companies/search?search=taxi “”

Du är väl med på VIP-listan?

Om du vill ha koll på nyheter inom webbdesign och vara bland de första som hör om våra nya projekt ska du såklart göra som hundratals andra designers och företagare - gå med i vår VIP-lista.