Lasse på Chefsportalen är en av våra kunder som hängt med oss några år nu, och hans bolag har en riktigt intressant tjänst för dig som arbetar med ledarskap och chefer. De mäter med förbryllande exakthet hur skickliga cheferna är på att leda sin personal.

Till detta har vi byggt både en webbplats och en webbapplikation där personalen kan svara på frågor om sin chef och där vi sedan kan hämta ut statistik, kommentarer och snygga grafer. Den fungerar både på datorn, på iPad och till och med i en iPhone utan problem.

Bild

Nu när applikationen har blivit mer och mer populär och allt fler chefer ska utvärderas så visade det sig att allt blev segt som sirap efter ett tag. Applikationen är skriven i Ruby on Rails och driftas på en Ubuntu-server av senaste snitt. Bra grejer rakt igenom, så vi började mäta prestandan med hjälp av ett mätverktyg som heter New Relic.

Bild

Det fina med New Relic är att den visar precis var din applikation blir seg, och i det här fallet kunde vi efter bara några minuter zooma in på att det var genereringen av de snygga graferna som tog onödigt lång tid. Vi snackar om cirka 75 000 ms per graf, vilket blir ganska mycket väntan när det är omkring 40 grafer på en sida som ska laddas.

Ungefär så här ser graferna ut, och det är den högra delen som är jobbig att generera. För att skydda de oskyldiga har jag suddat ut en del detaljer i grafen.

Bild

Efter en hel del grävande visade det sig att felet låg i ImageMagick, biblioteket som genererade själva bilden. Det var kompilerat med 16-bitarsgrafik som egentligen är helt onödigt i webbsammanhang. Så jag tog och kompilerade om hela ImageMagick och fick upp hastigheten på varje request till cirka 200 millisekunder.

Vi har alltså en förbättring där graferna går omkring 350 gånger snabbare att generera bara genom att kompilera om ett litet bibliotek. Det är grejer, det!

Lasse på Chefsportalen är en lycklig kund, och det är ju det som är vårt mål – att skapa lyckliga kunder. Det brukar innebär att vi blir ganska nöjda också. :)

Bild

Du är väl med på VIP-listan?

Om du vill ha koll på nyheter inom webbdesign och vara bland de första som hör om våra nya projekt ska du såklart göra som hundratals andra designers och företagare - gå med i vår VIP-lista.