Opera är en norsk och förhållandevis liten webbläsare. De som använder den brukar ha ganska god anledning till att välja just den läsaren, och de flesta webbutvecklare tycker nog att det är en ganska vettig läsare – i alla fall jämfört med IE.

Problemet har länge varit att Opera-användarna inte får så mycket kärlek av testare och webbutvecklare. Dessa sitter ofta med kvartetten Chrome, Safari, Firefox och den fruktade Internet Explorer. Den sistnämnda står för 93.4 % av alla buggar, medan Chrome och Safari oftast beter sig som förväntat. Firefox och Opera fungerar oftast hyggligt, och så fort webbutvecklingsteamet bränt hela budgeten på IE-buggar släpper man därför webbsajten utan att bry sig om finliret med Opera och Firefox.

Nu har teamet bakom Opera bestämt sig för att byta till renderingsmotorn WebKit. Det är samma motor som används av Chrome och Safari, vilket gör att sidorna bör rendas på i stort sett samma sätt i alla tre webbläsarna. Det blir nu ytterst osannolikt att vi stöter på renderingsbuggar som är lösta i Chrome som inte samtidigt har lösts i Safari och Opera. Tre flugor på smällen, som man säger.

Vi kan lätt konstatera att det här kommer att leda till färre buggar i Opera, vilket leder till att vi även i framtiden kan ignorera den – men numera med gott samvete.

Hela pressreleasen finns på Operas webbplats.

Du är väl med på VIP-listan?

Om du vill ha koll på nyheter inom webbdesign och vara bland de första som hör om våra nya projekt ska du såklart göra som hundratals andra designers och företagare - gå med i vår VIP-lista.