Firebug har länge varit Firefox-användarnas främsta hjälpmedel för att lösa problem i HTML-, CSS- eller Javascriptkod. Det är ett litet kostnadsfritt tillägg till Firefox som gör att du på alla sidor du besöker kan få upp en liten verktygsrad med felsökningsinformation.

Idag har Firebug version 1.9 släppts, och jag har tittat närmare på fyra av nyheterna i den nya versionen.

Placering av Firebug-docken

Numera kan du välja om du vill ha Firebug längst ned, längst upp, till höger eller till vänster. Tidigare hamnade Firebux alltid längst ned.

Visa varifrån loggningar görs

Att använda console.log för att skriva ut saker är smidigt ibland. Från och med den nya versionen visar Firebug exakt varifrån loggningen har gjorts, vilket snabbar upp felsökningen ytterligare.

Bild

Skicka HTTP-request igen

I Net-panelen kan du numera bara högerklicka på valfritt HTTP-request och välja Resend för att skicka exakt samma request igen. Smidigt att använda när du sitter och letar fel på servernivå som har sitt ursprung någonstans i ditt javascript.

Exakt positionering av fel

När du får ett syntax-fel i ditt javascript visas raden det blev fel på och en liten pil dyker upp som även visar exakt var på raden felet har uppstått tillsammans med ett felmeddelande om vad som förväntas. Alla som har felsökt javascript vet att det kan vara lite lurigt att hitta exakt var felet har uppstått eftersom många webbläsare ger ett mycket generellt felmeddelande och hänvisar till en rad längre ner i koden där det egentligen felet inte ligger. Därför är det här ett mycket uppskattat tillägg.

Du är väl med på VIP-listan?

Om du vill ha koll på nyheter inom webbdesign och vara bland de första som hör om våra nya projekt ska du såklart göra som hundratals andra designers och företagare - gå med i vår VIP-lista.