Ensidesapplikationer där all JavaScript, HTML och CSS laddas vid första besöket på sidan och där interaktioner med servern främst sker genom Ajax-baserade anrop får mer och mer popularitet. En av de stora anledningarna till detta är dels att webbläsarna blivit mycket bättre på att hantera javascript, men även för att det kommit en hel del ramverk som underlättar utvecklingen.

Meteor

I dag tittar vi närmare på Meteor, ett ramverk som försöker hjälpa dig med det mesta när det gäller att bygga upp din nya Javascript-baserade applikation. Meteor består av ren javascript, så du blir inte beroende av jQuery eller något annat ramverk. Inte för att det spelar mig personligen någon större roll, men det finns många som rynkar på näsan åt beroenden mot andra ramverk.

En kul feature som Meteor har är något de kallar för latency compensation, vilket är en funktion som ska ge användaren en bättre upplevelse och känsla av snabbhet. I praktiken fungerar det så att samtidigt som data skickas till servern för att sparas skrivs den även till sidan du tittar på utan att vänta på serverns svar. När servern väl svarar uppdateras sidan ännu en gång med de korrekta uppgifterna ifall serverns svar skulle skilja sig mot det som användaren försökte spara.

Hot Code Pushes är en annan sak som javascriptutvecklare kommer att uppskatta, speciellt de som varit med ett tag och fått buggrapporter i samband med nya releaser där kunden sitter på den gamla kodbasen och egentligen bara hade behövt ladda om för att få det hela att fungera. Meteor uppdaterar automatiskt hela källkoden i din app om du släpper en ny version, utan att användaren behöver ladda om något.

Det som kan vara bra att veta är att Meteor än så länge är i ett slags beta-läge där saker ofta ändras fort och mycket. Det innebär att du antagligen inte bör använda Meteor för produktion än, men det kan vara kul att leka fram några appar och vara redo när Meteor väl kommer i version 1 – vilket teamet själva säger kommer vara inom ett år.

 

Du är väl med på VIP-listan?

Om du vill ha koll på nyheter inom webbdesign och vara bland de första som hör om våra nya projekt ska du såklart göra som hundratals andra designers och företagare - gå med i vår VIP-lista.