”Syns du inte så finns du inte”. Det är ett påstående som aldrig har varit mer sant.

Har du funderat på varför du egentligen behöver en uppdaterad och enkel webbplats för ditt företag? Har du kanske en webbplats redan, men i hypen om att skaffa en tappat bort det viktigaste – målet med din sajt?

I dagens digitala värld måste du finnas på nätet. Att ha en uppdaterad och användarvänlig webbplats kan leda till oändliga möjligheter för ditt företag. Likaså kan det vara skadligt för ditt företag om din webbplats inte är uppdaterad, har gammal eller felaktig information, eller är väldigt svårnavigerad.

Passar följande påstående in på dig och din webbplats?

 1. Din webbplats är inte din bästa vän. För att uppdatera innehållet eller lägga till bilder måste du kontakta din webmaster.
 2. Du vet att trafik till din webbplats är A och O, och du har investerat massor av tid och pengar på SEO-tjänster, vilket kanske har lett till ökad trafik, men inte ökad försäljning.
 3. Du får mail och förfrågningar från fel kundkrets.
 4. Din hemsida ser bara skaplig ut om man som besökare använder Internet Explorer.
 5. Du vet att Content is King, men det finns fortfarande bilder från företagsfesten från 2005 på sajten.
 6. Du har nyligen (2002) investerat i en cool flash-animation, måste du verkligen byta den för att du får ökad mobil trafik?
 7. Du har en helt separat mobilsida.

Svarar du ja på mer än ett av ovanstående påståenden är det absolut dags att tänka om.

Affärsmål och mål

Vad behöver du för ditt företag? Högre lönsamhet, fler kunder, modern och uppdaterad marknadsföring, fler nöjda kunder, större marknadsandel, mindre kostnader för att driva ditt företag …
Jag är säker på att ingen motsäger sig dessa mål, och de kan alla nås med en webbplats. Syftet med denna bloggpost är att hjälpa dig förstå hur du kan få webben att fungera för dig och hur du kan göra ditt företag lönsamt på internet.

Internet har förändrat sättet vi gör affärer på idag, hur vi samlar och delar information, hur vi kommunicerar och hur vi får underhållning.

Varför du behöver en (uppdaterad) webbplats

 1. Bli hittad. Miljontals människor söker efter produkter och tjänster på internet varje dag innan de köper något.
 2. Vara tillgänglig dygnet runt. Potentiella kunder kan besöka dig och se var du har att erbjuda när det passar dem bäst, oavsett när på dygnet det är.
 3. Ge kundservice och få fler nöjda kunder genom att till exempel enkelt ha svar på vanligt förekommande frågor på din sajt, uppdaterad information och kontaktuppgifter.
 4. Ge information och öka din trovärdighet. Kunder har ökat förtroende och föredrar att göra affärer med företag som de vet något om. Ge information om anställda, produkter, karriärsmöjligheter och att ni är experter i ert område.
 5. Spara pengar. En webbplats är en kostnadseffektiv form av marknadsföring där du kan ge en kund eller potentiell kund nästan obegränsat med information om ditt företag.
 6. Sälj produkter. Det finns många enkla och relativt billiga betallösningar tillgängliga därute. Tag emot beställningar på webben och skapa enkla formulär för att göra det enkelt för kunden.
 7. Bli mer konkurrenskraftig. Många av dina konkurrenter har redan en webbplats, har du verkligen råd att ge dem det försprånget även om du inte tycker att en webbplats är nödvändig? Se till att du finns på nätet så potentiella kunder kan jämföra dina produkter och tjänster med dina konkurrenters.
 8. Ökad marknadsandel. Genom att synas på nätet har du möjlighet att konkurrera med större och bättre företag. Webbplatser har inget land, ingen speciell plats – de är nationella och internationella. En proffsig webbplats ger ditt företag ökad trovärdighet och synlighet.

För er som inte skaffat en närvaro online ännu är det verkligen dags att börja nu. Det är inte längre ett val, utan en nödvändighet, i dagens marknad och kultur. Börja smått om du måste, men förstå vikten av att börja.

Du är väl med på VIP-listan?

Om du vill ha koll på nyheter inom webbdesign och vara bland de första som hör om våra nya projekt ska du såklart göra som hundratals andra designers och företagare - gå med i vår VIP-lista.