Från den billiga chokladkalendern i kassan på Ica till den klassiska stora pappersjulkalendern från SVT och Sveriges Radio – det finns många olika varianter att välja mellan. För oss som arbetar med webben finns det en del godsaker att titta på och följa under jultider. Standout har pulsat runt i snön och sonderat terrängen i jakt på de bästa julkalendrarna för oss webbutvecklare. Håll till godo!

It’s a shape!

Nya designelement i massor av olika former och färger presenteras varje dag i december på den digitala adventskalendern It’s a shape. Målgruppen är formgivare och tanken är att de många olika formerna ska inspirera till kreativitet. Du kan ladda hem allt i PSD-format.

http://itsashapechristmas.co.uk/

24ways

Den här känns lika självklar som glögg och pepparkakor i jultider. 24 ways har varit igång riktigt länge och levererar genomarbetade godsaker i form av tips & tricks för webbdesigners och webbutvecklare. Oftast är det en mängd olika skribenter, formgivare och webbnördar som sätter ihop inläggen – så du hinner inte tröttna på tonen.  Att få skriva något för kalendern ses som en stor merit i webbvärlden.

http://24ways.org/

UXmas

Med stort fokus på användaren ger UXmas en ny artikel om användarvänlighet på webben varje dag i december.  Exempelvis kan du hitta tecknade serier som förklarar vad Personas är, och många exempel på hur användarupplevelsen har förbättrats när olika lösningar har använts.

http://uxmas.com/

24 pull requests

En så kallad pull request görs av utvecklare som vill bidra med kodsnuttar till andras projekt och är vanligt förekommande inom projekt som har öppen källkod. Den här sidan är ingen adventskalender i sig utan uppmuntrar folk att hjälpa till med open source-projekt där det behövs utvecklarinsatser. Det gör man genom att skicka in bidrag varje dag under december månad. Det är dock inte försent att vara med även om du inte var redo 1 december.

http://24pullrequests.com/

Performance Calendar

För alla sanna performance-nördar finns anrika Performance Calendar som varit igång sedan 2009. Här kommer nya artiklar varje dag under december månad, alla djupt nördiga inom hur du bäst snabbar upp din applikation, webbplats eller hårdvara. Kan bli ganska tungt om man inte gillar att djupdyka, men är fantastiskt nördigt och matnyttigt om man gillar prestandaoptimering.

http://calendar.perfplanet.com/2013/

MDN Advent Calendar

Mozilla-utvecklarna skriver inte egna artiklar i den här julkalendern utan försöker oftare hitta intressanta sajter, demonstrationer, experiment och liknande. Det innebär att du förhoppningvis får se en hel del webbplatser som du inte stött på tidigare. Mycket fokus på kodning, förstås.

http://thewebrocks.com/mdncalendar2013/

 

 

Det var de som vi hittade. Har du stött på någon mer webbadventskalender som inriktar sig på webbfolk? Hojta till i kommentarerna.

Du är väl med på VIP-listan?

Om du vill ha koll på nyheter inom webbdesign och vara bland de första som hör om våra nya projekt ska du såklart göra som hundratals andra designers och företagare - gå med i vår VIP-lista.