Internet of Things

Nästa industriella revolution?

Den fysiska och den digitala världen börjar alltmer gå ihop, och redan 2008 fanns fler uppkopplade saker än antal människor på jorden.

Och nu händer det på riktigt. Internet of Things (sakernas internet) påverkar förmodligen redan ditt liv på ett eller annat sätt. Om det inte gör det redan så är det bara en tidsfråga, säger datorforskare runt om i världen.

Redan 1999 påpekade en teknolog som heter Kevin Ashton att nästan all information som finns tillgänglig på internet hade skapats eller fångats av människor i form av text, foton, filmer med mera. Han föreslog att detta förmodligen skulle förändras inom en snar framtid när datorer själva kan generera och samla in data av sig själva.

Ashton kallade detta för Internet of Things.

Exempel på sakernas internet

Sedan dess har utvecklingen gått relativt långsamt, men teknologin har som Ashton förutspådde, mognat och Internet of Things håller äntligen på att bli tillgänglig för alla på ett eller annat sätt. Det finns många exempel på hur Internet of Things kan påverka vår vardag.

Håll motivationen uppe

Nike och Fuelband – med ett Fuelband rund handleden kan du samla in data om din träning, informationen skickas till en central server där du kan mäta sin prestanda och öka motivationen att röra på dig.

Det finns också många mobil-appar som gör ungefär samma sak – du kan mäta din prestanda direkt i mobilen med appar som t.ex. RunKeeper. RunKeeper mäter aktivitet (löpning, promenad, cykling, skidåkning och mycket mer) och visar all information och statistik runt din aktivitet såsom distans, hur många kalorier du har bränt, hur snabbt du har sprungit eller cyklat t.ex. osv. I appen kan du sätta mål, följa träningsschema, få tips och råd från riktiga träningscoachar, och mycket mycket mer.

Missa aldrig en buss eller tåg igen

Många städer har också utrustat sina transportnät med sensorer som sänder exakt position av bussar, spårvagnar och tåg, och dessa uppgifter finns tillgängliga för allmänheten. Det finns också många innovativa appar idag som ger pendlare uppdateringar i realtid på positionen samt den sannolika ankomsttiden för deras nästa buss eller tåg.

Effektivisera din elförbrukning

Det finns termostater som använder sig av väderrapporter i realtid och aktiviteten i ditt hem för att reglera energiförbrukningen, sensorer som gör att du kan hitta dina nycklar eller mobiltelefon. Du kan styra din elförbrukning, temperatur och mycket annat i ditt hem eller din sommarstuga direkt från din mobiltelefon och mycket mer.

Oändliga möjligheter

Sakernas internet växer i rask takt, och påverkar det inte ditt liv på ett synbart sätt idag, kommer det mycket snart att göra det. Hur vi tar tillvara på denna förändring är upp till oss.

Berätta gärna i kommentarsfältet hur du använder dig av sakernas internet idag.

Du är väl med på VIP-listan?

Om du vill ha koll på nyheter inom webbdesign och vara bland de första som hör om våra nya projekt ska du såklart göra som hundratals andra designers och företagare - gå med i vår VIP-lista.