Google Keep

Förra veckan lanserades Google sin nya anteckningstjänst, Google Keep, som hittills finns tillgänglig på Android och på webben.

Precis som sin rival, Evernote, kan du via Google Keep skriva ner anteckningar, skapa listor, spela in röstmeddelanden, som lagras som text och spara foton. Keep är kopplad till Google Drive och du kan nå dina anteckningar vart du än befinner dig.

Keep saknar dock många funktioner för att vara en riktig konkurrent till Evernote, trots att Google förmodligen kommer att lägga på fler funktioner inom den närmsta tiden eller integrera Keep med sina andra appar, så som Gmail och Google Calendar.

Vi har tagit en närmare titt på skillnaderna mellan Evernote och Google Keep, så kan du själv skapa dig en uppfattning om Keep är värt att behålla.

Google Keep – vår tids postit 

Funktioner

Som jag har nämnt tidigare kan du i Google Keep skapa anteckningar, listor, röstanteckningar och du kan lägga till foton till alla dina anteckningar. Användare kan också organisera anteckningar genom att ge dem olika färger, och du kan också enkelt omvandla dina anteckningar till att-göra-listor. Att färgkoda dina anteckningar är en trevlig aspekt för Keep med tanke på att du inte kan tagga eller kategorisera dina anteckningar på andra sätt.

Kompatibilitet

Hittills kan du endast använda Google Keep på Android 4.0 eller högre, och du kan synka med Google Drive och Android enheter. Har du ingen Android enhet kan du komma åt Google Keep på webben. Eftersom allting är lagrat i molnet, kommer alla dina anteckningar att vara tillgängliga närhelst du behöver dem, oavsett om du använder Android eller webben.

Gränssnitt

Keep har ett snyggt och enkelt gränssnitt, och visar sina olika alternativ på en sida. En rad för anteckningar, checklistor, röstinspelning och bilder tar minimalt med plats. När du har skapat en anteckning, syns den på din startsida och du kan välja om du vill se dina anteckningar som listor eller som ikoner. Du kan också lägga till färger på dina anteckningar, vilket gör att de ser ut som färglada postit-lappar.

Evernote – samla allt

Evernote

Funktioner

I Evernote kan du skapa anteckningar eller cheklistor med extra formatering, som t.ex. kursiv stil, numrerad eller punklista, understruken text och mycket mer. Du kan skapa anteckningsböcker, göra röstanteckningar och tagga liknande anteckningar tillsammans. Appen tillåter dig också att bifoga filer till dina anteckningar.

Evernote har lagt ner mycket energi på att utveckla sin sökfunktion, och t.om handskriven text inuti en bild är sökbar.

Omvänt från Google har Evernote byggt ut sin sökfunktion samtidigt som de har skapat ett ekosystem av appar, både interna och från tredje part.

Nyligen introducerade Evernote också sin företagsapp – Evernote Business, som ska förenkla samarbetet på arbetet. Du behöver inte oroa dig för att dina privata anteckningar blandas med dina professionella, då dina personliga anteckningar hålls privata.

Kompatibilitet

Evernote har ju funnits ett tag och fungerar utmärkt med Android, iOS, BlackBerry och Windows enheter. Evernote har också en webbapp för Windows och Mac.

Gränssnitt

Evernotes gränssnitt är lite mer rörigt än Keep, men det har också mer funktioner. Evernote visar också ikoner för skapa, sortera och söka i anteckningar, tillsammans med möjligheten att välja mellan olika vyer, medan dina anteckningar tar upp resten av skärmen. Klicka på Evernote loggan och en ny sida visas med större ikoner för att skapa anteckningar, ta bilder, spela in ljud och bifoga filer. Längre ner på sidan har du möjlighet att se anteckningar du har skapat, sortera liknande anteckningar och markera dina anteckningar.

Och vinnaren är…

Användarvänlighet och flera praktiska funktioner gör Evernote till en vinnare. Evernote är kompatibel med ett stort antal plattformar, tillskillnad från Keep som endast är tillgänglig för Android 4.0 och högre. Å andra sidan har Google Keep på många sätt ett enklare gränssnitt och är tillräcklig för grundläggande vardagliga anteckningar.

Så, om du är nybörjare och vill ha en enkel anteckningstjänst utan något extra, är Google Keep bra för dig. Det är väldigt enkelt att använda Keep och du behöver förmodligen ingen hjälp för att komma igång. Google Keeps styrka kommer dock ligga i integrationen mellan sina andra appar och även tredje parts appar i framtiden.

Du är väl med på VIP-listan?

Om du vill ha koll på nyheter inom webbdesign och vara bland de första som hör om våra nya projekt ska du såklart göra som hundratals andra designers och företagare - gå med i vår VIP-lista.