Fortnox har en smidig funktion för att skicka fakturor via e-post direkt till dina kunder. Det här är smidigt för både dig och kunden,

Fakturan hamnar ibland i spam

Du kan själva ställa in vilken e-postadress som du ska skicka ifrån, och de flesta brukar välja att skicka från sin egen adress. Problemet är att det här ofta gör att mailet hamnar i skräpkorgen eller till och med raderas hos mottagaren, och det är ju precis tvärt emot vad du är ute efter.

Så här ser du till att e-posten kommer fram

Mailleverantörer, såsom Gmail och Hotmail, behöver på något sätt veta att Fortnox mailservrar får skicka mail i ditt namn, från din adress. Då använder de något som heter SPF - Sender Policy Framework.

Kortfattat är det en inställning som görs i namnservern (DNS) för domänen. Om din e-post fungerar bra i övrigt, brukar det bara vara en enda inställning som ska göras.

Gå in i DNS-hanteraren för din domän (vanligtvis där du köpt domänen) och leta upp en rad som är av typen TXT och innehåller texten v=spf1.

Här står förmodligen redan några ip4-nummer eller adresser. Du ska nu komplettera dem med ytterligare några IP-nummer som används av Fortnox mailsystem.

IN TXT ”v=spf1 ip4:217.10.117.172/31 ip4:217.10.117.174 a mx -all”

Sedan får du vanligtvis vänta några timmar eller kanske upp till någon dag innan det fungerar tillförlitligt. Det där med DNS-inställningar kan ta lite tid.

Nu kommer förhoppningvis mailen fram i fortsättningen.

Standout kan hjälpa dig

Vill du ha hjälp med detta, eller någon annan Fortnox-integration? Hör av dig till David på Standout. Vi är officiell integrationspartner till Fortnox och kan bygga ihop olika system så de kan prata med varandra. Att hjälpa till med DNS-inställningarna enligt ovan tar vanligtvis under en timme om du har inloggningsuppgifterna till domänleverantören till hands.

Du är väl med på VIP-listan?

Om du vill ha koll på nyheter inom webbdesign och vara bland de första som hör om våra nya projekt ska du såklart göra som hundratals andra designers och företagare - gå med i vår VIP-lista.