Bild

När man som van Rails-programmerare blivit bortskämd med tydliga och välstrukturerade felmeddelanden kan du vända en oerhört bra morgon till en katastrofal, irriterad soppa av svordomar som i värsta fall slutar i huvudvärk – jag talar självfallet om PHP.

PHP har förmågan att ofta returnera felmeddelanden med radnummer som i många fall är lika perfekta som Babsan i melodifestivalen. Det finns dock ett fel som gjort mig tokig ett flertal gånger, nämligen require. Require stoppar det nuvarande scriptet om den misslyckas att inkludera den angivna filen och producerar ett E_COMPILE_ERROR. Fine, inga problem, låter ju till och med logiskt då require är en strikt variant av include. Det står ju faktiskt till och med i manualen.

Problemet här är att du inte får något felmeddelande alls i fall något går snett vid inkluderingen. Det spelar ingen roll att **E_COMPILE_ERROR **är samma sak som **E_ERROR **då det förstnämnda felet tydligen genereras från Zend Scripting Engine.

Lösning på detta problem, vilket jag för övrigt nu lagt på minnet, är att istället ge de filer du inkluderar ett prefix innan filändelsen .php, exempelvis functions.inc.php. Dina fel tolkas nu precis som vanligt av PHP och du ser vad som gått snett.

Over And Out, Kevin

Du är väl med på VIP-listan?

Om du vill ha koll på nyheter inom webbdesign och vara bland de första som hör om våra nya projekt ska du såklart göra som hundratals andra designers och företagare - gå med i vår VIP-lista.