För att illustrera hur enkelt det är att förvirra en användare tänkte jag använda mig av ERV:s webbplats. ERV tillhandahåller reseförsäkringar, och om något går snett under resan kan du anmäla vad som hänt direkt på deras webbplats. Schysst tjänst, så långt allt gott.

Däremot ställer en grov miss till det annars så tydliga skadeanmälningsformuläret. Någon har försökt vara hjälpsam och lagt till en hjälptext under bilden för inmatningen av personnummer. De skriver att vi ska fylla i det med ÅÅÅÅMMDD. Den användare som gör det får upp ett stort fel som säger att datumet har fel format. Istället ska det vara ÅÅMMDD.

Personnummer ERV

Så, lite ledtrådar om vad användaren ska fylla i är toppen. Vi brukar själva rekommendera att det används ofta för att göra formulär tydligare. Men se till att ledtrådarna hjälper, inte stjälper …

Du är väl med på VIP-listan?

Om du vill ha koll på nyheter inom webbdesign och vara bland de första som hör om våra nya projekt ska du såklart göra som hundratals andra designers och företagare - gå med i vår VIP-lista.