Building Hekto: Den bakomliggande idén

För ett år sedan påbörjade vi bygget av Hekto, vår webbtjänst för WordPress och WooCommerce-webbar. Idag har vi cirka 40 betalande kunder på tjänsten och fler tillkommer hela tiden.

Men idag släpper vi tekniken för en stund. Jag tänker berätta lite mer om idén bakom Hekto.

Vi har genom åren byggt upp flera webbplatser och webbutiker baserade på WordPress. Det är ett smidigt verktyg som numera står för cirka 30 % av hela webben och omkring 60 % av alla nya sidor som läggs upp. Det är mycket.

Traditionellt sett har kunder lagt upp sina webbplatser på webbhotell såsom Loopia, Binero, FS-Data och liknande. För omkring en hundring i månaden får man tillgång till en tjänst där webbhotellen trycker in flera sidor på samma server. Fördelen? Det är billigt och oftast får man med en kontrollpanel där man kan göra jobbet själv. Nackdelen är att din sida kan påverkas av andra som ligger på samma server. Det är förstås ohållbart för en sida som används professionellt. Om servern går på knäna pga att någon annan använder alla resurser kan det göra att dina kunder inte kommer åt sin sida.

Så ofta har företag hoppat på en egen server. Det blir snabbare, och du slipper påverkas av andra kunder. Men plötsligt får man mer ansvar. Du behöver se till att sköta säkerhetsuppdateringar, hålla koll på minnesanvändning, installera rätt PHP-version och annat. Vissa gör detta själva, andra köper in tjänsten. Oavsett vilket blir det ganska dyrt jämfört med webbhotellet.

“Enkelhet från webbhotell, fördelar från egen server.”

Där kommer Hekto in som ett naturligt steg framåt för din webbplats. Vi tar enkelheten från webbhotellet men använder alla fördelar från en egen server. Via servertjänster i molnet såsom Glesys, Amazon och Digital Ocean ser vi till att automatiskt sätta upp en helt ny server åt dig, installerar vårt superoptimerade WordPress-paket med allt förkonfigurerat och klart samt ger dig tillgång till allt du behöver för att komma igång. Så fort vi släpper en uppdatering eller prestandafix har du det på din server direkt. Vi har tagit åratal av kunskap hos våra utvecklare och serveradministratörer och paketerat ihop det till något som gör att du kan ha en proffsig driftsättning av din server utan att behöva tömma plånboken.

Vi tar 299 kr i månaden för ovanstående. Det är prisvärt, det.

Här kan du skaffa ett eget Hekto-konto.