Jag lärde mig att designa för webben när det gamla sättet att göra saker fortfarande var populära. Även då fanns moderna metoder, men de var mestadels experimentella ( inte redo att använda i ett riktigt projekt ). Jag vill inte låta som en fossil, men jag minns tider när man byggde en gradient med repeterbara 1pixel breda bakgrundsbilder. Ni som växte upp med de moderna CSS-teknikerna vet inte hur irriterande det var att bygga en skalbar behållare med runda hörn, etc. Med det sagt, jag har aldrig byggt en webbplats baserad på tabeller.

Adobe Photoshop 7

Photoshop, Illustrator, och andra Creative Suite program har varit fullproppade med kraftfulla och universella verktyg att designa webbplatser med. Photoshop har varit det tyngsta vapnet i min arsenal. Illustrator räddade mig gång på gång när jag behövde designa en logotyp eller tryckbar grafik. Men irritationen fanns alltid där eftersom det var en skillnad på hur saker gjordes i t.ex. Photoshop och hur man implementerade det på webben.

Irritationen blev större och större när webbläsarna blev mer avancerade och responsiv webbdesign blev en trend. De moderna CSS-teknikerna tillåter utvecklare att konvertera design till kod på ett enklare sätt, och det behövdes inga bilder för att generera gradient ännu längre. Tyvärr var inte mina favoritverktyg hjälpsamma vid övergången från den gamla till nya världen av webbdesign.

Jag kände behovet av ett modern program med gränssnittsdesign i fokus. Några program under de senaste åren har försökt men de flesta har misslyckats med det. Sketch är en av de program som har lyckats.

Sketch är ett vektorbaserat men ändå pixelvänligt program som är designat för att vara rent, tydligt och anpassat för gränssnittsdesign. Så man kan säga det samlar ihop Photoshop och Illustrator under ett och samma tak. Tyvärr kan man inte köra det på Windows ännu, eftersom det just nu bara är en Mac-applikation. Pixelvänlighet är extremt viktigt för en designer som designar för skärmar med olika pixel-tätheter nuförtiden. Och Sketch är bra på det.

Sketch

Att designa båda platt och komplex grafik med massa olika effekter är enkelt och snabbt med Sketch. Vackra typografibaserade layouter kommer att se samma ut på webbläsarna nu eftersom Sketch användar samma textrendering som webbläsarna använder. Genom obegränsad canvas, blixtsnabb navigering och stor flexibilitet kan man experimentera och vara kreativ.

Sketch erbjuder en miljö där man kan bygga sina egna arbetsflöden. Till exempel, man kan ha globala text och lagerstilar, återanvändbara element, justerbar-grid, och iOS spegling. Många små funktioner som hjälper er att fokusera på ett kreativt arbete. Om det som finns som standard inte är tillräckligt så kan använda tredje-parts tillägg och bredda möjligheterna. Mitt favorittillägg är det som genererar exempelinnehåll.

Sketch effects Sketch tools

Sketch är byggt runt objekt och artboards som kan exporteras. Man kan konfigurera exportregler, vilket innebär att man kan sätta en viss storlek, välja bildformat och filnamnstillägg. Eftersom vi behöver exportera bilder för olika DPIs nuförtiden, så har exportering av grafik till rätt storlek och format för olika visningstorlekar och pixeltätheter blivit mycket komplext och viktigt. Det moderna arbetsflödet i Sketch för exportering löser det här problemet åt er.

Sketch export

Sketch är inte perfekt program. Det har sina brister och buggar också. Den största brist som jag märkte är finjusteringsmöjligheterna för bildredigering. Man behöver hoppa mellan Sketch och Photoshop. Photoshop är fortfarande mitt verktyg nummer 1 för detta syfte.

Sammanfattningsvis, så Sketch är en program som fokuserar på gränssnittsdesign och kan definitivt hjälpa er att vara mer kreativa och produktiva. Att byta från ett annat designprogram till Sketch har sin inlärningskurva. Det kommer att slöa ner er lite i början. Men jag föreslår att man investerar tid och energi för att få ett bättre, snabbare, smidigare och modernare arbetsflöde. Prova gratis-versionen i ert nästa interna projekt och se om det fungerar för er.

Lycka till!

Du är väl med på VIP-listan?

Om du vill ha koll på nyheter inom webbdesign och vara bland de första som hör om våra nya projekt ska du såklart göra som hundratals andra designers och företagare - gå med i vår VIP-lista.