På dom flesta tjänster på internet kan du registrera dig och logga in med användarnamn och lösenord. Många av oss har konton på diverse sociala medier eller e-postkonton. Om du inte vill att obehöriga personer ska komma åt dina konton är det viktigt med ett starkt lösenord.

Att tänka på för att få ett säkrare lösenord

För att hjälpa dig till ett tryggare liv på internet går vi igenom ett par tips på hur du kan få ett säkrare lösenord.

Längre lösenord med konstiga tecken är att rekommendera. Kriminella personer som försöker sno lösenord genom att gissa sig fram gör oftast detta med hjälp av program som kan gissa väldigt många kombinationer på kort tid. Ju längre lösenord du har och fler tecken desto mindre risk är det att de lyckas. Använd hela tangentbordet och blanda siffror med stora och små tecken tillsammans med specialtecken såsom utropstecken, bindestreck och liknande.

En mening är oftast lättast att komma ihåg och svårare att gissa. Men för att göra vår mening säkrare bör vi även använda oss av föregående tips. Om vi börjar med meningen “Mitt hemliga lösenord” kan vi få den mycket säkrare genom att byta ut lite tecken och låta lösenordet vara “MitT.HemligA!LösenorD?” eller “mi77h£m1ig@lö$senr0d” (notera att vi även lade till en liten felstavning).

Använd olika lösenord på olika ställen. Om någon nu lyckas komma åt ditt lösenord på en tjänst på Internet är det bra om det lösenordet endast används där. Annars har de automatiskt fått tillgång till fler av tjänsterna du använder. Är det för svårt att komma ihåg flera kan du använda dig av diverse program som LastPass eller 1Password som kan hjälpa dig på vägen. Vill man inte det är “mi77h£m1ig@lö$senr0d.f@ceb0ok” och “mi77h£m1ig@lö$senr0d.Gm4!1” fortfare säkrare än att använda exakt samma på flera tjänster och inte alltför svårt att komma ihåg.

Det finns även en del tjänster på nätet som inte tar säkerheten på största allvar och lagrar ditt lösenord i ren text. Om en lösenordstjuv skulle lyckas ta sig in i en av dessa tjänsterna och se ditt lösenord finns det stor risk att de testar samma användarnamn och lösenord på andra tjänster. Därför är det extra viktigt med unika lösenord. När vi på Standout bygger lösningar som kräver lösenord lagrar vi dem aldrig i ren text.

Du är väl med på VIP-listan?

Om du vill ha koll på nyheter inom webbdesign och vara bland de första som hör om våra nya projekt ska du såklart göra som hundratals andra designers och företagare - gå med i vår VIP-lista.