Efter en hård kamp mot duktiga utvecklare från bl.a. HRM Software, Visma och Readly stod det klart att Standout AB vann Stora Utvecklarpriset 2016 i ett hackaton anordnat av IEC.

Utmaningen var att bygga något med öppna data med miljöanspelning. Standout valde att lösa problemet “Hur hittar jag närmsta återvinningstation/central”?

För det första byggde vi ett API med öppna data som returnerar alla stationer i Sverige med geografisk position och vad man kan återvinna där - samt öppettider. Mycket av informationen kommer från FTI AB, Kommunernas webbplatser samt Google Maps.

Denna öppna datakälla ska nu dokumenteras så att alla kan använda den och bidra med mer data. API:et är byggt i Ruby on Rails, men kan konsumeras ifrån vilket språk som helst.

För det andra byggde vi en iPhone-app som använder sig av API:et ovan. Appen kommer snart att finnas på App Store och kommer kunna laddas hem helt kostnadsfritt.

Alltihop byggdes på 24 timmar. Stort tack till Sara och Helena på FTI, samt Britta på Avfall Sverige.

Laget

Laget från Standout bestod av Kevin Sjöberg (API-utveckling), Alexander Ross (iOS-utveckling) och David Elbe (datainsamling och design av ikoner).

Om du vill veta mer om när appen släpps - se till att du prenumererar på vårt nyhetsbrev så får du ett mail när appen är online i App Store.

Du är väl med på VIP-listan?

Om du vill ha koll på nyheter inom webbdesign och vara bland de första som hör om våra nya projekt ska du såklart göra som hundratals andra designers och företagare - gå med i vår VIP-lista.