Mandrill är en tjänst från MailChimp där du kan skicka e-post. Tänk dig en utgående e-postserver (SMTP) som webbplatser och programvaror kan ansluta till för att skicka mail som kommer från kontaktformulär, notifikationer till medlemmar i ett community och liknande.

I dagarna gick MailChimp ut med att med att de kommer att stänga ner sin gratistjänst från och med den 27 april 2016. Du behöver ha ett betalkonto hos MailChimp ($20/månad) för att använda Mandrill framöver.

Sendgrid

Här på Standout har vi använt SendGrid ganska länge för de flesta av våra Ruby on Rails-applikationer, och det fungerar strålande. Det finns bra statistik och du kan spåra enskilda mail om de kommit fram eller inte.

En av sakerna jag gillar med SendGrid är att du kan ha ett huvudkonto och sedan flera olika underkonton som varje app kan använda. På så sätt behöver du inte dela med dig av dina inloggningsuppgifter till huvudkontot när du ställer in en webbapp för att skicka mail, och du kan när som helst stänga av utskick för en enskild app.

Vi skickar någonstans mellan 5000 och 10 000 mail per månad via SendGrid och omkring 98% kommer fram precis som de ska. Resten brukar bero på problem hos mottagaren (full inkorg, tuffa spamfilter m.m.)

Pris: Gratis för upp till 12 000 e-mails per månad. $10/månad för upp till 40 000 e-mails per månad.

MailGun

Ett annat alternativ som många tittar på är MailGun. Där kan du skicka upp till 10 000 e-mails varje månad utan kostnad, sedan betalar du lite per skickat mail. Om vi hade skickat 40 000 mail som i exemplet med SendGrid ovan hade det kostat omkring $15.

Den största anledningen att vi inte kör MailGun här är att de hade stora problem med att de hamnar i skräpkorgen hos mottagarna. När vi provade såg vi att uppemot hälften av gångerna flaggades meddelandet som Spam. Det kan vara så att det är bättre anpassat för den amerikanska marknaden än den svenska, men det kan vara värt att känna till.

Egen SMTP

Du har ofta tillgång till en SMTP-server på ditt webbhotell, och om du bara skickar ut några enstaka mail per dag kan det vara ett helt okej alternativ.

Ofta går gränsen kring 100-500 mail per dag, men det brukar räcka hyggligt långt för de flesta mindre appar/WordPress-sidor att börja med.

En stor nackdel är att du kan råka hamna i Blacklists och få problem med att skicka din vanliga e-post till folk om du använder en egen SMTP. Dessutom brukar man behöva ställa in saker som DKIM, STR och andra krångliga förkortningar.

SendInBlue

En fransk aktör som verkar mycket lovande. Här kan du skicka upp till 300 meddelanden per dag kostnadsfritt, eller €5 för 40 000 emails.

Dock kan det vara bra att känna till att SendInBlue lägger till sin logga i alla utgående mail om du inte har deras bronze-paket (€29/mån) vilket kanske kan kännas lite kasst i vissa sammanhang.

Amazon SES

Amazon, som en gång i tiden mest sålde böcker, har alla möjliga tjänster nuförtiden - och givetvis även en tjänst där du kan skicka e-post. Du kan skicka upp till 62 000 meddelanden helt gratis via deras tjänst, Amazon SES.

Prismässigt är Amazon oerhört konkurrenskraftiga, och mail som skickas via plattformen verkar levereras som de ska. Däremot är Amazons användargränssnitt traditionellt sett lite bökigt och dokumentationen brukar inte vara helt lätt att förstå för alla.

Du är väl med på VIP-listan?

Om du vill ha koll på nyheter inom webbdesign och vara bland de första som hör om våra nya projekt ska du såklart göra som hundratals andra designers och företagare - gå med i vår VIP-lista.