Let's Encrypt

Det här med SSL-certifikat gör din webbsurfning mycket säkrare, genom att se till att ingen kan läsa av den information du skriver in på en webbplats - exempelvis lösenord eller användarnamn. Du har säkert märkt att flera stora sidor, däribland Facebook, har adresser som börjar med https istället för http.

Ofta visas även ett hänglås som visar att sidan är säker att använda.

Att få ett sådant här certifikat har historiskt sett varit en ganska dyr och komplicerad process. Nuförtiden går det visserligen att köpa SSL-certifikat för någon hundring per år, men det är ändå tillräckligt mycket pengar för att hobbybloggaren eller det lilla företaget ska avstå från att lägga ut lite extra pengar på ett SSL-certifikat till en enkel sida.

Det vill Let’s Encrypt ändra på. Projektet, som är sponsrat av bland annat Mozilla och skaparna av Wordpress - Automattic, tänker dela ut SSL-certifikat helt gratis.

Igår kom nyheten som alla väntat på – Let’s Encrypt har numera stöd för alla stora webbläsare och kommer fungera precis som vilket annat SSL-certifikat som helst för den som besöker sidan.

Hur kan det vara gratis?

Hela tjänsten ska vara helautomatiserad, vilket gör att ingen mänsklig inblandning behövs när du skapar ett nytt certifikat. Källkoden bakom ska också vara öppen, och övriga kostnader täcks av de stora sponsorer som backar upp projektet.

Den intressanta frågan är vad existerande SSL-leverantörer gör för att kontra här. Det kommer fortfarande finnas flera typer av certifikat som kräver att du verifierar att du hör till ett visst företag eller organisation och därmed kräver mänsklig inblandning – och det är något som Let’s Encrypt inte tänker hantera.

Men i övrigt verkar det bli lite tufft för de andra i SSL-branschen. Titta på exempelvis Heroku som tar nästan 1700:- per år för sina SSL-certifikat, det blir lite svårare att övertyga kunderna om att det är värt pengarna framöver.

Tjänsten kommer lanseras under sista kvartalet 2015.

Du är väl med på VIP-listan?

Om du vill ha koll på nyheter inom webbdesign och vara bland de första som hör om våra nya projekt ska du såklart göra som hundratals andra designers och företagare - gå med i vår VIP-lista.