Nu i slutet av September 2015 började återigen ett gammalt rykte cirkulera på Facebook. Du kanske har sett några av dina vänner posta något sånt här på sina statusar:

Med anledning av de nya Facebookriktlinjerna förklarar jag härmed att min upphovsrätt finns på alla mina personuppgifter, illustrationer, serier, målningar, professionella bilder och videor, etc. (på grund Barnkonvensionen) …

Är det här något att bry sig om?

Nej. Hänvisa dina vänner till det här inlägget så att de inte sprider sådant. Texten har funnits på Facebook sedan 2012 då de gjorde en hel del ändringar i sitt användaravtal, och verkar sedan dess cirkulera i någon slags oändlig loop.

Varför ska jag inte skriva det här då?

För det första: det har ingen verkan. När du är med i Facebook och har ett konto där har du redan accepterat deras användaravtal. Vad du skriver i en status kommer inte påverka det avtalet över huvud taget.

För det andra: du behöver inte göra det. Du har upphovsrätten till det du skapar.

Om du vill kan du läsa igenom användarvillkoren så kan du själv se detta. Här är ett direkt citat:

“Du äger allt innehåll och all information som du publicerar på Facebook …”

Är det farligt att skriva så?

Nej. Inte mer än att det slösar andras tid och några stackars 1:or och 0:or som annars kunde gjort något mycket mer meningsfullt.

Du är väl med på VIP-listan?

Om du vill ha koll på nyheter inom webbdesign och vara bland de första som hör om våra nya projekt ska du såklart göra som hundratals andra designers och företagare - gå med i vår VIP-lista.