Jag pratade med en kund i går eftermiddag. Han var förvirrad kring vad hans webbapplikation var uppbyggd i. Var det Ruby eller Ruby on Rails? Mitt svar var: Båda.

Ruby

Du förstår, Ruby är ett programmeringsspråk. Du har säkert hört talas om flera andra programmeringsspråk, såsom Java, C, PHP, Python och Basic. Grundpoängen med ett programmeringsspråk är att göra det enkelt att skriva program som sedan ska tolkas till ettor och nollor som datorn förstår. Det hade blivit oerhört krångligt för en människa att både läsa och skriva kod som bara bestod av ettor och nollor.

Ruby on Rails

Ruby on Rails är ett ramverk för att bygga webbaserade programvaror. Ramverket Ruby on Rails hade inte fungerat utan programspråket Ruby.

I programmeringsvärlden består ramverk oftast av en uppsättning verktyg för att göra vanliga saker med ett programmeringsspråk, så som att spara saker i en databas eller publicera ett program på en webbserver. Saker som görs så ofta att det vore onödigt att skriva dem på nytt för varje projekt. Dessutom brukar det finnas en uppsättning rekommendationer för hur man ska strukturera sina filer och skriva sin kod på bästa sätt.

Bygga hus med rubiner?

Om man hade jämfört med ett husbygge hade vi kunnat säga att programmeringsspråket är som materialvalet. Ruby är som att välja att bygga ett trähus. Det går snabbt och är flexibelt. Men det finns många andra material att välja; sten, tegel, betong, halm, lera, plast, pepparkakor. Några av dem är bättre materialval än andra, men det beror på situationen.

Ruby on Rails (ramverket) är som byggreglerna. Du ska ha vissa dimensioner på virket, taklutningen ska vara en viss storlek och du bör montera isolering och tätskikt på särskilda sätt. Utan dessa regler hade det tagit mycket längre tid när man skulle börja på ett nytt projekt. Hur långt ska vi ha mellan reglarna på det här huset nu då?

Finns det fler ramverk?

Till programmeringsspråket Ruby finns många olika ramverk, men Ruby on Rails och Sinatra är de två vanligaste.

Så, nu kan du mer än 99% av befolkningen om Ruby on Ruby on Rails. Inte illa!

Standout är ett av de företag som arbetat längst med både Ruby och Ruby on Rails i Sverige. Behöver du förstärkning i ett Ruby on Rails-projekt? Hör av dig till David.

David Elbe David Elbe
Telefon: 0470-348701
E-post: david@standout.se.

Du är väl med på VIP-listan?

Om du vill ha koll på nyheter inom webbdesign och vara bland de första som hör om våra nya projekt ska du såklart göra som hundratals andra designers och företagare - gå med i vår VIP-lista.