Du kanske har träffat någon av våra konsulter som slänger sig med begrepp som ‘git’ eller ‘Github’ eller ‘versionshantering’ som om det vore världens självklaraste sak. Det är ungefär som när en bilmekaniker pratar om spindelleder på bilen, eller när en snickare diskuterar vridmoment på en skruvdragare. Är man inte insatt så är det inte helt lätt att förstå.

github mascot

Vad är Git?

Git är ett versionshanteringsprogram som oftast används för att hålla reda på olika versioner av kod, men kan även användas till text och bilder och egentligen vilka filer som helst.

Fördelen är att det går att gå tillbaka hur långt som helst i historiken. Säg att praktikanten av misstag introducerade en stor bugg på din webbshop förra veckan – då kan man gå in och se exakt vilka ändringar som gjordes och även återställa dem om det behövs. Det fungerar lika bra med ändringar som gjordes för en dag sedan som för ett år sedan.

Om man vill sätta sig in i tekniken bakom finns det massor att läsa, men ovanstående räcker bra för att förstå vad Git används till.

Vad är Github och Bitbucket?

Det är två lagringstjänster för Git. De gör det enkelt (nåja, enklare) för dig som kund att komma åt din kod direkt via en vanlig webbläsare. Det går även att styra vem som får kika på koden. Vi använder själva både Bitbucket och Github - de fungerar ungefär på samma sätt.

Finns det alternativ till Git?

Ja. Tidigare användes ofta CVS eller SVN, men båda dessa är ganska gamla och otympliga. Mercurial är ett modernt alternativ till Git som också är populärt – men som det ser ut nu så är Git ett klokt val för versionshantering.

Behöver du hjälp med versionshantering i Git? Hör av dig så kan några av våra konsulter säkert hjälpa till. Vi arbetar i Git varje dag.

David Elbe David Elbe
Telefon: 0470-348701
E-post: david@standout.se.

Du är väl med på VIP-listan?

Om du vill ha koll på nyheter inom webbdesign och vara bland de första som hör om våra nya projekt ska du såklart göra som hundratals andra designers och företagare - gå med i vår VIP-lista.