Det där med domännamn är viktigt. Nu i somras råkade vi ut för ett scenario där en kund glömde bort att betala för sin domän.

Nuförtiden tar vi oftast på oss ett helhetsansvar när det gäller webbplatser. Vi ser till att vi har koll på domänen, DNS-servrar, webbhotellet, backuper 12och det mesta runtomkring - så att kunden har en enda kontaktperson om något skulle vara fel.

Det första vi ser till är att antingen kunden eller vi står som ägare till domänen. I de allra flesta fall är det kunden som ska äga domänen, men ibland vill kunden inte stå som ägare av olika anledningar - eller har inte registrerat sitt företag än.

Om du vill kontrollera vem som äger domänen kan du använda dig av en tjänst som heter Whois. Det finns flera varianter på nätet, men jag brukar använda mig av Who.is för internationella domäner. För .se går jag oftast direkt till IIS:s domänsökning.

Varför ska du äga ditt namn?

För det första: se alltid till att äga din domän. Om du ‘snyltar’ på någon annans domännamn som du själv inte äger kan du råka ut för att hela din sida blir oåtkomlig om den andra domänen slutar fungera. Det kan vara exempelvis dittnamn.bloggleverantör.se eller www.webbportal.com/företagsnamn. Där vill du istället ha dittnamn.se eller företagsnamn.com. Om ditt webbhotell slutar fungera kan du i alla fall se till att byta webbhotell och få upp din nya sida där istället. Kunderna hamnar till slut rätt och du har möjlighet att styra var de ska hamna om du själv äger domänen.

Att inte äga sin domän är som att välja att flytta sitt företag till en helt annan stad utan vidarebefordring av post och telefonnummer, och dessutom inte tala om det för någon av kunderna. Det kanske fungerar bra om du har ovanligt jobbiga kunder, men i de flesta fall vill du antagligen ha fortsatt kontakt med dem - så se till att ditt företag äger ert domännamn.

Behöver du hjälp med ett domännamn? Hör av dig så kan några av våra konsulter säkert hjälpa till.

David Elbe David Elbe
Telefon: 0470-348701
E-post: david@standout.se.

Du är väl med på VIP-listan?

Om du vill ha koll på nyheter inom webbdesign och vara bland de första som hör om våra nya projekt ska du såklart göra som hundratals andra designers och företagare - gå med i vår VIP-lista.