Det är alltid spännande att visa upp ditt arbete för resten av världen. Och för att få en lyckad programvara är ett av de viktigaste stegen att se till att du har en bra licensmodell innan du öppnar den för alla. I IT-världen finns det flera olika typer av licenser du kan välja mellan. Skillnader mellan licenserna avgör bland annat om andra kan kopiera / ändra / sälja din produkt.

När du väljer licens tar du också ett beslut som påverkar dina marknadsföringsmöjligheter. Du kanske vill ge bort din produkt helt utan avgift, eller låta individer använda produkten så länge det inte är för kommersiellt bruk.

Det är ingen hemlighet licensläsning är inte det roligaste man kan göra. Jag gillar verkligen inte att läsa dem alls, och efter att ha gjort en liten google-sökning, hittade jag en liten webbplats som heter choosealicense som förklarar nästan alla open source-licenser för dig. Detta sparade mig lite tid och gjorde det mer tydligt om vilken licens jag ska välja.

Nedan kan du se MIT-licensens innebörd från Choosealicense, vilket förklarar det på ett tydligt sätt vad andra kan göra eller inte med en produkt licensierad med just MIT.

MIT-licens förenklad

Det är inte alltid programvara som vi levererar här på Standout, och naturligtvis finns det licenser för andra typer av digitala produkter.

Creative Commons (CC) gör det enkelt för alla att välja mellan licenser, speciellt för bilder, och CC har en webbapplikation som hjälper dig att bestämma vilken version av CC du kan märka din produkt med. De även har en svensk version som gör det lite enklare att välja för oss som oftast pratar svenska.

Att dela kunskap är en viktig faktor i IT-sektorn och jag tror att det är det i andra digitala miljöer också. Genom att använda dessa licenser och dela med dig så mycket du kan hjälper du andra att bidra till att göra världen lite bättre.

Happy sharing!

Du är väl med på VIP-listan?

Om du vill ha koll på nyheter inom webbdesign och vara bland de första som hör om våra nya projekt ska du såklart göra som hundratals andra designers och företagare - gå med i vår VIP-lista.