Är du webbutvecklare och drömmer om att göra spel? Eller vill du ha riktigt häftiga effekter på din sida men vill hålla dig borta från ex. Flash.

Med den nya WebGL standarden så är det möjligt. Det kräver fortfarande mycket av utvecklaren. Man måste “förstå” 3D grafik och kanske grunderna i realtidsprogrammering men det finns bra verktyg och ramverk som underlättar. ThreeJS och BabylonJS är två bra exempel på sådana.

Fördelar med WebGL är att det är lätt att komma igång. Med Javascript och en valfri texteditor kommer man långt.

För några månader sedan tog våra praktikanter David Åhlander och Magnus Karlsson fram ett enkelt spel som spelas i browsern. Det var ett projekt som omedelbart blev populärt på kontoret och de flesta av oss bidrog med kod, lösningar och önskemål. Ni som följer oss kanske minns Trollhunter, annars finns den på github.

Några av oss på Standout startade ett nytt projekt men i ThreeJS och i 3D istället. Vi har lagt upp en “proof of concept” av Trollhunter 3D. Vår ambition är att fortsätta utveckla det till något spelbart. Rekommenderar att ni använder Chrome eller FireFox när ni testar.

Happy Hunting!

Du är väl med på VIP-listan?

Om du vill ha koll på nyheter inom webbdesign och vara bland de första som hör om våra nya projekt ska du såklart göra som hundratals andra designers och företagare - gå med i vår VIP-lista.